Mateří kašička je sekretem hltanových žláz mladých dělnic. Mateří kašičkou krmí včely plod. Dělnice jsou krmeny první tři dny po vylíhnutí z vajíčka, larva budoucí matky plave v mateří kašičce po celý vývoj do vylíhnutí. Matka je krmena po celý svůj život pouze mateří kašičkou.
Mateří kašička je bílé až nažloutlé barvy. Je velmi nestabilní, proto je nutno ji po odebrání z matečníků rychle zakonzervovat. Kašička se vmíchá do medu, maximálně 3 váhová procenta hmotnosti medu, dále do medoviny, nebo do lihu. Med je lepší použít pastový, aby se kašička rovnoměrně rozptýlila a nevyplavala na hladinu. Dále se kašička skladuje zmražená a po rozmražení je nutno ji urychleně zkonzumovat. Průmyslově se kašička zmrazí a vysuší. Dodává ve skleněných ampulích. Jedná se o lyofilizaci mateří kašičky.
Krátkodobé užívání je vhodné:
Nevhodné je podávání kašičky nemocným, kde byl zjištěn nádor prsu, dělohy nebo vaječníků. Dále není doporučeno užívat kašičku těhotným ženám.
Největší rozsah používání mateří kašičky je v kosmetických přípravcích. Je součástí řady výrobků sloužících k osvěžení, regeneraci a omlazení pokožky.
Literatura: MUDr. Jana Hajdůšková – Včelí produkty očima lékaře
Vyrábíme svíčky lité do forem, ktere hoří jasným plamenem a šíří jemnou vůni.